Miért éppen fa nyílászárót vásároljak?

Mert a házának, lakásának eleganciát ad. A fa ablakok és ajtók igazi előnyét talán említeni sem kell. A fa a természetes élettér része. A famintázat egyéniséget ad minden darabnak. A fa természetes anyag, ezért olyan esetekben, ahol az épített környezetben dominálnak a természetes anyagok, fa, kő, kerámia, vagy az épület háborítatlan természeti környezetben áll, vagy műemlék jellegű, akkor mindenképpen fa nyílászárók alkalmazása indokolt. Ezzel nemcsak barátai, ismerősei csodálatát nyeri el, hanem élvezheti a fa ajtók, fa ablakok minden előnyét.

A fa megújuló nyersanyag; az ember egyik legrégebbi építőanyaga. A fát a kitermelése után manapság már szinte teljesen felhasználják: még a kéreg, a fűrészpor és a lehulló fadarabok sem mennek veszendőbe. A többivel összehasonlítva, a fából készült ablakok gyártása során a legkisebb az energiafelhasználás (pl. a PVC-ből készülő műanyag ablakokhoz képest hatod akkora), csak jelentéktelen környezet-terhelés áll elő, és a gyártásakor szakképzett munkaerőt alkalmazunk.

Az alapanyag, a szerkezet és a minőség biztosítják a hosszú élettartamot. Semely más alapanyag nem tudja hatásosabban szemléltetni a tartósságot, mint a fa. Jó pár példa van arra, hogy a több mint 100 éves fa ablakok mind a mai napig használatban vannak, annak ellenére, hogy a maihoz képest jóval alacsonyabb technikai színvonalon készültek. A többi alapanyagnak még bizonyítania kell!

Nagyon sokan vannak, akik helytelenül az ár alapján döntik el, melyik termék kerüljön a házba. Mások a „jóbarátra” hallgatnak, akinek semmi szakmai tapasztalata nincs, de esküszik a fára, vagy épp a műanyagra. Mi Önre bízzuk a döntést, és ehhez megpróbáljuk a legtöbb információt megadni.

Kérhetek-e helyszíni felmérést?

Természetesen igen. A díjmentes helyszíni felmérés abban az esetben kérhető, ha egy teljes családi ház nyílászáróit rendeli meg. Az előzetes árajánlat elfogadása után, amint megrendelési szándékát jelzi, szakembereink elvégzik az ingyenes helyszíni felmérést.

Mit kell tudnom a helyszíni felmérésről?

A felmérés jelenthet mást is, mint a leendõ ablakok méreteinek felvétele. A “felmérés” az annak a kiderítése, hogy mire lesz szüksége Önnek az új nyílászárók mindennapi használata során. Nálunk Ön az, aki számít. Mi minden részletre kiterjedõen tájékoztatjuk, és az Ön kezébe adjuk a döntést.

A felmérést akkor végezzük, amikor Ön elég időt tud rá szánni. Nem csak szakember, hanem értékesítő kolléga is részt vesz a felmérésen. Egy-egy szerkezetre több megoldást is kínálunk, és Önre bízzuk a választást. Olyan dolgokra is felhívjuk a figyelmét, ami az árajánlatban nem szerepel, de az Ön számára fontos lehet! Továbbá segítünk a megfelelő szín kiválasztásában és a megfelelő nyitásirány meghatározásában, ami ablakok esetén is nagyon fontos.

Mikor kerüljön beépítésre a nyílászáró?

A nyílászárók beépítésekor a belső vakolásnak (falkáva kivételével) és a végleges aljzatbetonnak mindenképp készen kell lennie, a vakolatból felszabaduló építési nedvességnek el kell távoznia. Az épület nedvességtartalma max. 40 – 45% lehet, ahhoz hogy a beépített szerkezetek hibamentesen működjenek (ebben az esetben a nyílászárók nedvességtartalma 10 – 11%). Amennyiben az épületben mért nedvességtartalom ennél magasabb, a nyílászáró méretbeli változásoknak van kitéve.

Mivel és hogyan felületkezeljem a natúr nyílászárót?

Manapság a leggyakrabban lazúrfestéket használnak a fa felületek megóvására. A nyílászárók felületkezelésést még a beépítés előtt el kell végezni. A felületkezelés megkezdése előtt a gumitömítést és a vasalatokat szereljük ki. Ha erre nincs lehetőség, akkor figyeljünk, hogy a vasalat mozgó részei közé ne kerüljön festékanyag, mert az meghibásodáshoz vezet, a gumitömítés pedig megkeményedik a felületkezelő anyagtól, és nem tudja a továbbiakban a funkcióját ellátni. Elsődlegesen rovar és gombamentesítő szerrel kezeljük. Majd mindenképpen csiszoljuk meg a felületet. Ezután vigyük fel a megvásárolt felületkezelő anyag alapozó festékét, majd ennek száradása után a fedőfestéket.

Miért fordulhat elő színeltérés egy terméken belül?

A fa természetes anyag, ezért a felületén előfordulhat szín és rajzolati eltérés, ezen különbségekből adódóan valamint a fényerősségtől függően lazúrfestett termékek esetén egy terméken belül színeltérés, és a színmintához képest árnyalati eltérés lehetséges.

Minek van kitéve egy-egy nyílászáró?

Az időjárási viszonyok, mint pl. a napsütés, csapadék, hőmérséklet, ill. mindezek változása fokozottan veszi igénybe a faanyag védelmét szolgáló bevonatokat. A levegő relatív páratartalmának függvényében a faanyagok zsugorodnak és dagadnak (ugyanis, a kültéri bevonatok speciális páraáteresztő-képességgel rendelkeznek). A fának ezt a mozgását a kültéri bevonatok rugalmasságuknak köszönhetően hosszú időn keresztül követni tudják, de idővel a bevonaton szabad szemmel nem érzékelhető mikro-repedések jelennek meg. A bevonati rétegek a kültéri tényezők hatására tehát elvékonyodhatnak és megrepedezhetnek, ezáltal fokozottan csökken a fából készült szerkezetek védettsége. A lazúrok ún. „öregedésével” egyre nagyobb a veszélye a gombafertőzés kialakulásának is.

Hogyan őrizhető meg a fa nyílászáró tartóssága?

A lazúrfestett kültéri fafelületek megfelelő időközönként ápolást, felújítást igényelnek. A viszonylag egyszerű felújításokkal hosszú távon lehet a szerkezetek eredeti szépségét és tartósságát megőrizni. A lazúros felületeket évente legalább egy alkalommal felületápoló szerrel áttörölve szükséges felfrissíteni. Ezzel ugyanis regenerálhatjuk a felületkezelő anyag külső rétegét. Így lényegesen növelhetjük annak élettartamát. Amennyiben több év elteltével a felületkezelésen már szemmel érzékelhető hajszálrepedések jelennek meg, a lazúrrendszer felújítását kell elvégezni. (Erről bővebben a kezelési és karbantartási útmutatóban tájékozódhat.)

Miért fordulhat elő a téli hónapokban páralecsapódás az ablaküveg alján?

Az ablakon megjelenő pára a helyiség magas páratartalmára utaló jelenség. A korszerű fa ablakok hibátlan záródása valamint a tökéletesen szigetelt falak okozzák a problémát. Tudatos, intenzív szellőztetéssel (napi 3-4 alkalommal, 3-5 percig az ablakot teljesen kinyitni), vagy légbevezető felszerelésével megoldható a gond. Akár páramentesítő készülék használatával is csökkenthető/szabályozható a páratartalom.

  • További hasznos tanácsok a páralecsapódás megelőzéséhez:
  • Ha lehetséges, tartsa a lakás levegőjének hőmérsékletét 21 C°-on.
  • Ne engedje, hogy a levegő páratartalma 40% fölé emelkedjen.
  • Főzéskor és zuhanyzáskor tartsa zárva az ajtókat és azt követően gondoskodjon a megfelelő légcseréről.
  • Ha lehetséges, ne a lakásban teregesse ki a ruhákat száradni.

X

Right Click

No right click