Itt a tél, párásodik az ablak?

Schumacher nyílászárók párás ablakBizonyára már Ön is tapasztalta, hogy reggelente az ablaküveg alján, esetleg U alakban az üvegen páralecsapódás jelentkezik. A kérdés: Miért fordul ez elő? A régi lakásban, nyílászáróknál ilyet nem tapasztalt? Most, hogy felújította lakását, esetleg új építésű házba költözött szembesült ezzel a jelenséggel? Napjainkra számtalan „szakvélemény” született, a párásodás problémája terén. Mi utánajártunk a dolognak, de leginkább az életre szóló megoldást kerestük.

Több vásárlónk is jelezte felénk, hogy a tél beálltával szembesült a fenti problémával. Az elmondottak, illetve a helyszíni tapasztalatok alapján a következőkre jutottunk:

Az egekbe szökő energiaárak miatt a legtökéletesebb megoldásra törekszik mindenki:

  • tökéletesen szigetelt falak
  • tökéletesen szigetelő nyílászárók.

Legtöbb esetben a régi lakás, ház felújítása után jelentkezett a probléma.

  • A régi nyílászárókat jól szigetelő, modern szerkezetekre cserélték, melyek tökéletes, légmentes záródást biztosítanak. (Akár műanyag, akár fa ablakról beszélünk!)
  • A falakra kívülről szigetelés került + háló+ ragasztó, melyet színes műanyag nemes vakolattal fedtek.
  • A belső falfelületeket természetesen a tökéletesség érdekében mindenhol glettelték, majd diszperziós falfestékkel, mely szintén műanyag alapú, több rétegben lefestették.

Természetesen ezt szinte mindenki így, ebben a sorrendben teszi. De felmerül ezek után a kérdés, hogyan fog friss levegő jutni a lakásunkba?
Beláthatjuk, hogy a friss, páramentes levegőnek esélye sincs bejutnia a laktérbe, maximum a bejárati ajtó használata közben néhány másodpercig. A lakásunk tökéletesen le vagy el van szigetelve? Így alakul ki a dunsztosüveg effektus.
Mindezek után értetlenül állunk a tény előtt, hogy a lakásban felhalmozódott pára lecsapódik!

És hol máshol kezdődik ez a folyamat, mint a nyílászárók ablaküvegein?

Legjobb esetben csak az üvegek alja párásodik, rosszabb esetben folyik a víz az ablaküvegen, a legrosszabb esetben pedig már a falak is penészedni kezdenek.
Máris érkeznek az érdekesebbnél érdekesebb telefonhívások, hogy az ablak nem megfelelő, biztosan nem azt a minőséget kapta a vásárló, ami a dokumentumokban szerepel, stb. Első dühében az ember mire is gondolna, minthogy már megint becsaptak! (Hiszen ez Magyarország, sózzunk a vevőre bármit, csak fizesse ki.) Ebben az esetben nem átverésről van szó!

De miért az ablak lesz először párás?
A válaszhoz kicsit emlékezzünk vissza a fizikaórán tanultakra. A páralecsapódás mindig a hideg felületeken történik. Esetünkben, ez most az ablaküveg (DE! Előfordulhat ez még szigeteletlen vasbeton áthidalóknál, vagy panellakások esetén a sarokcsatlakozásoknál). Ezeket a pontokat nevezik a szakik hőhídnak. A mai ablakok hőszigetelése már olyan mértékű, hogy csak igen magas belső páratartalom mellett fordul elő páralecsapódás.

Miért jelenik meg penészfolt a sarokban?
A magas páratartalom egyenes következménye a PENÉSZ, valamint a káros baktériumok és szennyeződések jelenléte! A penészfoltok ott jelentkeznek először, ahol hosszabb időn át magas a páratartalom (fürdőszoba, konyha), ami az egyik elengedhetetlen feltétele a penészfolt kialakulásának.

Tegyünk végre valamit, hogy az otthonunkban egészségesen és páramentesen élhessünk!

Szeretnénk az életünket a megszokott módon élni, óvni az egészségünket, pára és penész nélkül.

Ahhoz, hogy a páralecsapódást és a penészedést elkerüljük, általában a következő rövid tanácsokkal látnak el bennünket:

  • Szellőztessen naponta többször!

Ezzel a meleg levegőt is kiengedjük, mi lesz az eltervezett alacsony fűtésszámlával?

  • Főzés, zuhanyozás után rögtön szellőztessen!

Hogyan? Ebéd közben üljünk a hidegben? Zuhanyozás után bekucorodva fázzunk?

  • Ne teregesse a ruhákat a lakásban!

Télen hol máshol tehetné meg az ember?

  • Ne tartson sok szobanövényt!

De ha annyira szeretjük a virágokat!

Miért mindig ilyen tanácsokkal látnak el minket?

Mert köztudottan a frissen mosott ruhákból nedvesség kerül a levegőbe, a szobanövények párologtatnak, a nedves talajukból is pára szabadul fel. Főzés és zuhanyozás közben pedig mérhetetlenül sok pára képződik. Mindezek következtében a lakás páratartalma biztosan meghaladja majd a megengedett értéket! (40-45%)

A fentiek általános jó tanácsok, csak nehezen lehet őket betartani! Ön miről tudna lemondani? Életünk egy apró elengedhetetlen részét képezik!

Tehát a tény az, hogy a lakásban szinte nincs semmi légmozgás, ezen felül szinte a nullával egyenlő a beáramló friss levegő! Akkor hogyan szabaduljunk meg a párától? Gondolkozzunk együtt!

A következő kísérletek egyikével már Ön is biztosan próbálkozott:

1. kísérlet: Páramentesítő készülék.

Hetente-havonta kell vásárolni hozzá a szükséges tablettákat, több ezer Ft költséggel lehet számolni havonta!

2. kísérlet: Elektromos páramenetesítő készülék:

A ház, lakás, a helyiség légköbméterétől függően 60-400 ezer Ft-os áron vásárolható meg, mindemellett további villamos energiát használ fel!

3. kísérlet: Vagy netán béreljünk 1-2 ezer Ft-ért naponta egy ilyen készüléket a téli hónapokra?

De gondoljuk csak végig a páramentesítők működési elvét! Működik a páramentesítő, akár tablettás, akár elektromos, netán vásárolt, vagy bérelt! A közvetlen környezetében rendben is van a lakás relatív páratartalma. De mérjük csak meg a szekrény mögött, vagy olyan helyeken, ahol egyáltalán nem mozog a levegő!?
A saját szervezetünknek csak akkor juthat friss levegő, ha kimegyünk a saját lakásunkból?

Nekünk tartós problémamegoldás kell!

Először: Hogyan tudjuk megállapítani, hogy magas a belső páratartalom a lakásunkban?
A legbiztosabb módja, hogy beszerzünk egy olyan hőmérőt (igen, van ilyen) ami méri a páratartalmat is. Mielőtt frászt kapnánk, nem olyan drága szerkezet ez. (Akár már 2.000,- Ft-ért is hozzájuthatunk.)
Lényegesen egyszerűbb azonban, ha télvíz idején, egyszerűen teljesen kitárjuk egyik ablakunkat és kb. 2-10 másodpercen belül az üveg külső fele teljesen bepárásodik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy benn páradús a levegő. (Ezzel a művelettel egyébként a páradús, elhasznált levegő azonnal távozik is a helyiségből.)

Másodszor: Hogyan tartsuk határérték alatt a belső lakáspárát?
A páramentesítésnek egyetlen járható útja van: A szellőztetés!

1. Mint azt már kitárgyaltuk, rengeteg esetben nincs módunk, lehetőségünk a manuális szellőztetés megvalósítására. Pedig a napi 2-3-szori intenzív szellőztetés ingyenes megoldást jelentene.

2. Minimális költésekkel jár a nyílászáróba szerelhető résszellőztető vasalat (kb. 500,-Ft/db).
Ez az apró alkatrész esztétikailag nem jelenik meg az ablakunkon, rejtve marad a belső falcokban. Működtetése igen egyszerű. A kilincs nem csak három állású (zárt, nyíló, és bukó) hanem egy negyedik állásba is lehet helyezni. Ez a nyíló és a bukó funkció között helyezdedik el. Lényege, hogy a nyílászáró nem zár tökéletesen, az ablakszárny és a tok között minimális, optikailag nem érzékelhető rés marad, így állandó minimális légcserét biztosít a helyiségben.
Javasoljuk helyiségenként 1 db Bukó-nyíló ablakba történő elhelyezését.

3. A szellőzést automatizálni is lehet, amire már évek óta meg is van a tökéletes megoldás!
Aereco légbevezető (kb. 20.000,-Ft/db), ami tulajdonképpen egy szellőzőrendszer, és maximális megoldást nyújt a párásodással sújtott légterek páramentesítésére, mégpedig örökre! Semmiféle meghajtást, energiát, és karbantartást nem igényel.
Az automata légbevezető, azaz a szellőző működési elve roppant egyszerű.
Magas páratartalom mellett automatikusan kinyílik a szellőzőnyílás, optimális páratartalomnál bezárul, közbenső értékeknél pedig szabályozza a nyílás méretét, vagyis a beáramló levegő mennyiségét. Természetesen a nyílászáróba szerelhető típust tudjuk javasolni, melynek helyét az ablakszárnyból vágják ki, majd helyezik el (ez optikailag zavaró lehet).
Javasoljuk helyiségenként szintén 1 db elhelyezését, előnye, hogy bármilyen nyitásmódú ablakba beszerelhető. Biztosítani kell továbbá a laktér helyiségei között a szabad légáramlást. Ez megvalósul egy küszöb nélküli, vagy résnyire nyitva hagyott beltéri ajtó estében.

Ezeket a készülékeket már joggal nevezhetjük páramentesítő készüléknek, mert valóban egy életre, minden további költség és energiafelhasználás nélkül elvégzik maradéktalanul a feladatukat.
Felszerelésük után örökre megoldott a szellőzés, egyúttal a páramentesítés is!

Mi minden esetben megpróbáljuk vásárlóinkat a lehető legtöbb tanáccsal ellátni, a hiba okát feltárni és megtalálni a legoptimálisabb megoldást.
Reméljük, a fenti információkkal mindenki számára egyértelművé válik, a lakáspára előfordulásának oka, valamint, hogy ezt hogyan küszöbölheti ki, Ön és családjának egészsége érdekében.

X

Right Click

No right click