Kezelés, karbantartás

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

Bejárati ajtóink többsége kilincsműködtetésű többpontos biztonsági zárral ellátott. Ahhoz, hogy ajtónkat bezárjuk, első lépésben csukott állapotban a kilincset felfelé mozdítsuk el (ilyenkor a 4 retesz a helyére záródik), majd fordítsuk el a kulcsot, mellyel a zárnyelvet rögzítjük.
Kulcsműködtetésű (Mabisz zár) többpontos biztonsági zárral ellátott ajtónkat egyszerűen a kulcs kétszeri elforgatásával zárjuk.

Ablakaink működtetésekor a kilincs mindig határozott állásban vagy vízszintes (nyílóállapot), vagy függőleges felfelé álló (bukó állapot) helyzetben legyen. Zárt állapothoz a kilincset függőlegesen lefelé álló helyzetbe kell helyezni. A helytelen zárást - nyitást elkerülendő, a kilincs mozgatását mindig az ablak csukott állapotában végezzük! A kétszárnyú ablakok nem kilincses ablakszárnya, a szárny oldalán található rejtett fogantyúval nyitható.

Beltéri ajtóink többsége normál kulcsos bevéső zárral ellátott. A zárást, a kulcs egyszeri vagy kétszeri elforgatásával tehetjük meg.
Egypontos biztonsági zárral ellátott termékeink, szintén a kulcs egyszeri vagy kétszeri elforgatásával zárhatjuk.
Wc zárral ellátott termékeink csak belülről zárhatóak, a retesz elforgatásával.

KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ

Tisztítás:
A fa és az üveg felületek tisztítását kéz meleg vízzel, a háztartásban előforduló bármely nem szemcsés, semleges kémhatású tisztítószerrel végezhetjük úgy, hogy a vasalatok mozgórészeibe víz ne kerüljön!

Fa felületek karbantartása:
Ha a felületkezelés házilagosan történt, évente szemrevételezéssel vizsgáljuk át a külső felületeket, nem sérült-e valahol a festékréteg. Időjárásnak kitett oldalakon háromévente érdemes a felületkezelést felújítani, ha nagyon rongálódott át kell festeni.
Ha a terméket gyári felületkezeléssel vásárolta, a beépítést követően évente felületápoló szerrel (Milesi XGC 35) kezeljük. Ezzel ugyanis regenerálhatjuk a felületkezelő anyag külső rétegét. Így lényegesen növelhetjük annak élettartamát. A kezelés nem igényel különös szaktudást; a nyílászárókat a kezelés előtt a fentiek szerint tisztítsuk meg. A tiszta és száraz felületre törlőkendővel hordjuk fel az ápoló anyagot. Amennyiben több év elteltével a felületkezelésen szemmel érzékelhető hajszálrepedések jelennek meg, a lazúrrendszer felújítását kell elvégezni. A felújítás előtt a felületet tisztítsuk meg, majd 120-150-es szemcseszámú csiszolószivaccsal a felületeket alaposan csiszoljuk át (csak a fedő réteget). A keletkező csiszolatport tiszta ronggyal vagy ecsettel távolítsuk el. A megtisztított felületre legalább két rétegben 100 ml/m2 mennyiségben ecsettel hordjuk fel a felújító lazúrt (Milesi XGC 33).

Az üvegfelületek karbantartása:
A hagyományos ablaküveg tisztítószerek alkalmazása megengedett. Ne használjunk dörzsölő szereket és eszközöket (kés, penge, dörzsi szivacs), mert azok megsérthetik, karcolhatják az üveg felületét. Évente legalább egyszer érdemes átvizsgálni az üveg mentén lévő vízzáró tömítést (“sziloplaszt” csíkot) is, ugyanis ha az elvált akár a fától, akár az üvegtől, a szerkezetbe víz kerülhet, ami a nyílászáró károsodását okozhatja. Ebben az esetben a tömítést mielőbb pótoljuk.

A vasalatok karbantartása:
Az ablakok és ajtók pántjai állíthatóak, a gondos gyártás és szakszerű beépítés ellenére is szükséges időnként a finombeállítást elvégezni rajtuk. A vasalatok (pántok, zárfogadók, zárszerkezetek) évente egyszeri tisztítást, a rárakódott por és egyéb szennyeződések eltávolítását, majd olajozást igényelnek. Az olajozással megőrizzük a könnyű működést, növeljük a tartósságot. Olajozáshoz műszerolaj, vagy WD-40 kontakt spray használatát javasoljuk.

A gumitömítések karbantartása:
A gumitömítések felületét tisztítsuk meg a fentiek szerint, majd kenjük be paraffinolajjal, esetleg szilikonos kendővel töröljük át, hogy a rugalmasságát a teljes élettartamig megőrizze.

A vízvető sín karbantartása:
A vízvető sín csatornájában lerakódott szennyeződéseket rendszeresen el kell távolítani, hogy a kifolyónyílások ne tömődjenek el! Ezt megoldhatjuk egyszerűen úgy, hogy a felgyülemlett port kiporszívózzuk, vagy a vízvető sínt lecsavarozva, azt kivehetjük az ablakból, majd a fentiek szerint langyos vízzel megtisztítjuk. Mindenképpen helyezzük vissza, hogy a funkcióját továbbra is ellássa.

BALESET ÉS KÁRMEGELŐZÉS

  • Becsípődés veszély, a nyílászárók becsukásakor sose nyúljon a szárny és a tok közé, járjon el gondosan!
  • Bezáródás veszély, a beltéri nyílászárók belülről való zárása után, kívülről a termékek nem nyithatóak! Ügyeljen arra, hogy gyermeke az ajtót magára zárni ne tudja.
  • Kizuhanás veszély, óvatosan közlekedjen a nyitott ablakok és ajtók közelében! Tartsa távol a veszélyes helytől a gyermekeket és az olyan személyeket, akik a veszélyt nem tudják felmérni.
  • Nem szabad a szárnyakat többletsúllyal terhelni, valamint kerülni kell a szárny falkávának való ütközését, annak túlfeszítését, mivel az a pántok kiszakadását és a szárnyon sérüléseket okozhat!
  • A tok és a szárny közé kitámasztás céljából semmilyen tárgyat nem szabad helyezni, ugyanis huzat, vihar esetén ez komoly roncsolást, törést okozhat!
  • Ügyeljünk arra, hogy a nyílászárók felületét kemény, éles tárggyal ne sértsük meg, ez ugyanis a felületkezelés és a faanyag károsodását okozhatja!
X

Right Click

No right click